Do góry

WYBIERZ RODZAJ

Herbata zielona to napój o korzeniach sięgających starożytności. Chińskie legendy przypisują jej odkrycie mitycznemu cesarzowi Shennongowi (III tysiąclecie p.n.e.), zaś udokumentowanie świadectwa jej przyrządzania pochodzą z X w. p.n.e. Zielone herbaty LOYD to długie, starannie wyselekcjonowane liście, dające jasny napar o barwie żółtego topazu i wyjątkowym, magicznym smaku.

Herbaty liściaste LOYD to linia przygotowana na bazie wyselekcjonowanych gatunków herbat głównie single origin, przygotowanych z myślą o prawdziwych smakoszach tego napoju.

Zielona z płatkami bławatka o smaku Aloe vera Zielone/Liściaste

Tworząc tę herbatę, dokonaliśmy niemożliwego. Udało się nam połączyć w jednej filiżance cztery różne żywioły: wyrafinowanie zielonej herbaty, delikatność herbaty białej, wysmakowanie aloesu i skromność bławatka.

Jej smak to nie tylko zasługa niezwykłych składników, które zaprosiliśmy do wzięcia udziału w tym herbacianym koncercie. Za jej sukcesem stoi to, co charakteryzuje wszystkie herbaty LOYD: skrupulatna, niezwykle staranna selekcja surowca.

Zielona z kawałkami cytryny i grejpfruta Zielone/Liściaste

Tworząc tę kompozycję, chcieliśmy połączyć ze sobą trzy niezwykle wyraziste smaki: wysublimowanie zielonej herbaty, bezprecedensową świeżość cytryny i dojrzałą gorycz grejpfruta. Spektakularny efekt tego zabiegu przekroczył nasze oczekiwania.

Selekcja i proporcje – tak w skrócie można by streścić przepis na wyśmienitą herbatę o absolutnie wyjątkowym smaku. Staranna, pieczołowicie przeprowadzana selekcja pozwala wybrać najlepsze listki, a harmonijnie zbalansowane proporcje czynią tę herbatę napojem, który wymyka się opisom.

Zielona z płatkami nagietka i kawałkami pomarańczy, o smaku opuncji Zielone/Liściaste

Uwielbiamy kreować nowe, niespotykane gdzie indziej smaki. Nie inaczej było w przypadku tej zielonej herbaty, którą postanowiliśmy wzbogacić cytrusową świeżością pomarańczy, delikatnym muśnięciem płatków nagietka i wysublimowanym smakiem opuncji figowej.

Jej wyjątkowy smak to zasługa dwóch rzeczy: niezwykle starannej selekcji surowca oraz idealnie zbalansowanych proporcji wszystkich składników. Nie musimy dodawać, że każdy z nich sam w sobie jest niezwykle intrygujący. Jednak dopiero razem tworzą jedyne w swoim rodzaju herbaciane brzmienie.

Zielona Zielone/Liściaste

Zanim trafi do Twojej filiżanki, jej liście przechodzą żmudny proces drobiazgowej selekcji. Nie poddajemy ich fermentacji, by zachować ich w pełni naturalny smak i charakterystyczny orientalny aromat.
Dlatego smak  gotowego naparu zachwyca swoją lekkością, świeżością i nade wszystko – wrodzoną naturalnością.

 

Earl Grey Czarne/Liściaste

Earl Grey to genialna receptura Charlesa Greya, który postanowił ożywić aromat herbaty za pomocą olejku ze skórki bergamotki. W ten sposób powstała jedna z najbardziej wonnych herbat, których napar orzeźwia swym wysublimowanym zapachem.

LOYD Earl Grey jest absolutnie niepowtarzalna (nie sposób pomylić z żadną inną herbatą). Tajemnica jakości tej niekwestionowanej królowej wśród klasycznych herbat kryje się w skrupulatnej selekcji każdego zebranego listka.

Ceylon Czarne/Liściaste

Wyobraź sobie herbaciany raj, w którym zbiorów dokonuje się ręcznie, starannie wybierając najcenniejsze młode listki. To właśnie stamtąd, ze Sri Lanki, pochodzi jedna z najsłynniejszych herbat świata: Ceylon.

Za jej zdecydowanie nieprzeciętnymi walorami smakowymi stoją dwie rzeczy. Doskonalony przez lata sposób uprawy oraz surowa selekcja każdego listka, która dokonywana jest już na etapie zbiorów.

Madras Czarne/Liściaste

Ta odmiana indyjskiej herbaty uprawiana jest w indyjskim stanie Madras znajdującym się w południowo-wschodniej części tego azjatyckiego kraju. Tajemnica jej wyjątkowości i zarazem popularności kryje się w szalenie drobiazgowej selekcji surowca.

Drugim powodem, dla którego Madras jest tak bardzo ceniona przez koneserów złocistego naparu, jest jej charakterystyczny ostry smak, który przez wielu uważany jest wręcz za szorstki. Nic więc dziwnego, że niektórzy próbują oswoić tenże posmak za pomocą mleka.

Assam Czarne/Liściaste

Indyjski stan Assam w północno-wschodniej części subkontynentu indyjskiego to tereny, na których krzewy herbaciane czują się niemal jak raju.

Smak herbaty LOYD Assam jest wyjątkowy. Oczywistym powodem jest skrupulatna selekcja surowca. Jest jednak coś, co wyraźnie odróżnia Assam od innych herbat: wysoki poziom zawartości garbników. To on sprawia, że napar uwodzi mocnym, głębokim i wyrazistym smakiem. Smakiem, którzy od lat zachwyca koneserów tego niezwykłego napoju.

Yunnan Czarne/Liściaste

Yunnan to jedna z tych herbat, które rzucają na kolana swoim wyrafinowaniem. Dość powiedzieć, że w gotowym naparze wyczuć można dźwięczne nuty migdałów, akcenty korzenne i całe kwiatowe akordy.

Już sam wyjątkowo głęboki kolor naparu zwiastuje wielosmakową ucztę dla zmysłów. A to dopiero początek oceanu przyjemności, który czeka na konesera tego gatunku herbaty.